Leren zwemmen is in ons waterrijke land heel belangrijk. Wij wonen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op in een van de vele zwembaden of recreatieplassen. Daarom vinden wij het belangrijk dat jonge kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. Volwassenen kunnen ook bij ons terecht voor het volgen van lessen.Iedereen die bij ons leert zwemmen wordt opgeleid voor het Zwem-ABC van de Nationale Raad Zwemdiploma’s.

Het Zwem-ABC

Zwem ABCHet Zwem-ABC bestaat uit een drietal Nationale Zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma’s A en B zijn waardevolle tussen-stapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

Wij geven zwemlessen op maandag tot en met vrijdag. 1 (of 2 keer) per week 50 minuten. Op ma/di/do tussen 15.40 en 18.10 uur. Op woensdagmiddag tussen 12.40 en 14.20 uur. Op vrijdag tussen 15.40 en 19.10 uur en op de zaterdag tussen 09.30 en 12.50 uur en er is op zaterdag een groep 1 om 17.00 uur. (dagen/tijden onder voorbehoud) De opleidingsweg voor het A-diploma is onderverdeeld in 4 groepen. Elke groep heeft zijn eigen lesgever. Dat betekent dus dat uw kind in de volgende groep een andere meester of juf kan krijgen.

Leskinderen van Aqualaren opgelet! Alle kinderen die in Aqualaren ABC-lessen volgen, mogen zolang ze op zwemles zitten, GRATIS zwemmen tijdens de recreatieve uren, op vertoon van het lesbandje en onder begeleiding van een betalende volwassene ( = dagkaart 6 jaar en ouder)

De eerste reeks zwemlessen

Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen.
Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren lopen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen. Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren.
Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water, ieder spel heeft een bedoeling!
Als een kind kan drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Zwemslagen en nog meer

vaardigheden

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl.
Behalve aan de zwemslagen wordt ook aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op vlot en kant en naar de bodem gaan.

Zwemveiligheid

Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed.
Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde.
Bij het A diploma wordt afgezwommen in korte broek en shirt met korte mouwen en schoenen. Bij het B diploma wordt afgezwommen in lange broek, shirt met lange mouwen, sokken en schoenen en bij het C-diploma in een lange broek, shirt met lange mouwen, sokken, schoenen en een windjack.

Het moderne zwemmen .. nu ook in de gemeente Tynaarlo!

Zuidlaren- Stichting zwembaden Tynaarlo start met ingang van deze week met het online Leerlingvolgsysteem. In eerste instantie wordt dit systeem in gebruik genomen door Subtropisch zwemparadijs Aqualaren, later zullen ook de buitenbaden Lemferdinge in Paterswolde en de Leemdobben in Vries volgen.

Het leerlingvolgsysteem geeft ouders van (alle) kinderen die ABC-lessen volgen bij de Stichting zwembaden Tynaarlo de mogelijkheid om thuis in de scoremodule de vorderingen van hun kind online in te volgen. Het is een persoonlijke pagina en deze geeft weer wat de leerling moet kunnen om te slagen voor een bepaald diploma of leerniveau en hoever ze zijn in hun zwemlestraject. Alle ouders krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee ze kunnen inloggen op de site van het Leerlingvolgsysteem.

Tijdens de zwemlessen noteren de zweminstructeurs de vorderingen van elk kind. Zo houden ze precies bij wat kinderen al kunnen en hoe ver ze verwijderd zijn van een diploma.

Heel transparant, leuk en interactief. Bijvoorbeeld ook om thuis aan broertje, zusje, vriendje of opa en oma te laten zien! Resultaten worden weergegeven door het gebruik van smiley’s.

Via deze scoremodule kunnen ouders ook individuele berichten plaatsen op de persoonlijke pagina van de leerling.

Het systeem biedt het zwembad ook een mogelijkheid om een brief, e-mail enz. te verzenden naar alle ouders.

Binnenkort kunnen alle deelnemers tevens een gratis applicatie op hun telefoon downloaden.

Tot slot

Een kind dat zwemdiploma C heeft gehaald, heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en watersportplezier. Het kind is vaardig en veilig om deel te nemen aan zwemsporten, zeilen, surfen, snorkelen etc. Kortom, wie A zegt, moet ook B en C zeggen!!


Share This